Η έκφραση βομβαρδισμός του Google αποτελεί απόδοση της αγγλικής «Google bombing» (ή «Google washer») και περιγράφει μια πρακτική ηλεκτρονικού ακτιβισμού, η οποία αφορά εσκεμμένη απόπειρα να αλλοιωθεί η σειρά ταξινόμησης μιας συγκεκριμένης ιστοσελίδας στα αποτελέσματα που παράγονται από τη μηχανή αναζήτησης Google.
Τεχνική

Η μηχανή αναζήτησης Google χρησιμοποίησε πρώτη έναν συγκεκριμένο αλγόριθμο, με το όνομα PageRank για την αναζήτηση στο Διαδίκτυο. Σύμφωνα με αυτόν, μία ιστοσελίδα θα ταξινομηθεί υψηλότερα αν οι ιστοχώροι που περιλαμβάνουν υπερσυνδέσμους προς αυτή τη σελίδα χρησιμοποιούν όλοι το ίδιο ακριβώς κείμενο-άγκυρα (anchor text).

Το προσδοκώμενο αποτέλεσμα με την χρήση του αλγόριθμου είναι η μεγαλύτερη ακρίβεια στην αναζήτηση των χρηστών του διαδικτύου. Έτσι, η αναζήτηση με βάση τον όρο «βικιπαίδεια» φέρνει ως πρώτο αποτέλεσμα την αρχική σελίδα της Βικιπαίδειας, διότι υπάρχουν χιλιάδες σύνδεσμοι στο Διαδίκτυο με τον όρο «Βικιπαίδεια», που παραπέμπουν στη συγκεκριμένη σελίδα. Έτσι, ο αλγόριθμος, εκτός απο πιό ακριβή αναζήτηση μικραίνει και τον χρόνο που χρειάζεται κανείς για να ψάξει κάτι.
Εκμετάλλευση

Η ύπαρξη αυτού του αλγόριθμου δημιούργησε την ιδέα ότι θα μπορούσε κανείς να «οδηγήσει» την αναζήτηση, με βάση έναν όρο προσβλητικό, σε κάποια ιστοσελίδα, το οποίο θέλουμε να «προσβάλουμε». Αυτός ο τρόπος «προσβολής» ονομάστηκε βόμβα Google. Μια βόμβα Google κατασκευάζεται όταν ένα μεγάλο πλήθος ιστοχώρων συνδέουν στη σελίδα αυτή με αυτό τον τρόπο, όχι τυχαία, αλλά με σκοπό να επηρεάσουν τα αποτελέσματα της μηχανής αναζήτησης.

Τα google bombs οργανώνονται ανεπίσημα μεταξύ κατόχων ιστολογιών (blogs) ή άλλων ιστότοπων, με συμφωνία και εθελοντική τοποθέτηση τέτοιων συνδέσμων με το ίδιο κείμενο και προορισμό τον ίδιο ιστότοπο. Συνήθως πραγματοποιούνται είτε ως αστείο, είτε για την διαμαρτυρία ή την προώθηση ενός μηνύματος με κοινωνικό ή πολιτικό περιεχόμενο. Χρησιμοποιούνται επίσης από εμπορικούς ιστοτόπους, συνήθως ενσωματώνοντας τους συνδέσμους σε ιστότοπους τρίτων όπου επιτρέπεται κάποιο είδος καταχώρησης όπως βιβλία επισκεπτών, ή ανοικτά wiki, κάτι που χαρακτηρίζεται ως spam, και για την καταπολέμηση αυτού του φαινομένου, έχουν δημιουργηθεί διάφοροι τρόποι φιλτραρίσματος των καταχωρήσεων ή ακύρωσης των συνδέσμων.

Η Google, από την πλευρά της, προσπάθεί να καταπολεμήσει τέτοιου είδους προσπάθειες. Έτσι, τα αποτελέσματα της αναζήτησης διορθώνονται αμέσως μόλις εντοπιστεί κάποια προσπάθεια εξαπάτησης της μηχανής αναζήτησης. Έτσι, τα παραδείγματα που ακολουθούν έμειναν στο Διαδίκτυο από μία με δύο βδομάδες μέχρι 2 μήνες το μέγιστο.
Παραδείγματα

Δείγμα αυτής της πρακτικής αποτελεί η αναζήτηση με τη λέξη «failure» (αποτυχία), όπου εμφανιζόταν ως πρώτο στα αποτελέσματα η επίσημη βιογραφία του προέδρου των Η.Π.Α. Τζωρτζ Μπους.


Στον ελληνικό χώρο έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα οι παρακάτω περιπτώσεις βομβαρδισμού του Google:


  • 1. ληστές, οδηγούσε στον δικτυακό τόπο του Ο.Τ.Ε.. Έγινε σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις υπέρογκες αυξήσεις στα τιμολόγια της πρόσβασης στο Διαδίκτυο μέσω τηλεφωνικής κλήσης (dial-up) που η εταιρία ανακοίνωσε τον Νοέμβριο του 2005.



  • 2. ψεύτες οδηγούσε στο επίσημο site της Νέας Δημοκρατίας. Έγινε για τον ίδιο λόγο με το πρώτο, διότι το κυβερνητικό πρόγραμμα του κόμματος υποσχόταν το αντίθετο (Oυσιαστική μείωση του κόστους πρόσβασης στο Internet).



  • 3. κατσίκα, που οδηγούσε στο επίσημο site της Μαριέττας Γιαννάκου, υπουργού Παιδείας. Έγινε στο πλαίσιο των διαμαρτυριών για νομοσχέδιο που προώθησε αναφορικά με την οργάνωση της Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης το 2006.



  • 4. δολοφόνοι, καθώς και γουρούνια που οδηγούσε στο επίσημο site της Ελληνικής Αστυνομίας. Έγινε σε διαμαρτυρία για τον τρόπο αντιμετώπισης των κινητοποιήσεων των φοιτητών το 2006 που εναντιώνονταν στο προηγούμενο νομοσχέδιο.



  • 5. ατσαλάκωτος, οδηγούσε στο site του δημάρχου Θεσσαλονίκης Βασίλη Παπαγεωργόπουλου. Έγινε μάλλον από πολιτικούς του αντιπάλους.



  • 6. φασίστας, οδηγούσε στο site του Βύρωνα Πολύδωρα, υπουργού Δημόσιας Τάξης. Έγινε σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη θεωρούμενη σκληρή στάση των σωμάτων ασφαλείας κατά τις διαδηλώσεις των εκπαιδευτικών, το Σεπτέμβριο του 2006.



  • 7. απατεώνας οδηγούσε στο site του Δημοσθένη Λιακόπουλου.

Πηγή : myfilippiada.gr