Η 14η Νοεμβρίου, που τόσο μας απασχόλησε με τις εκλογές, ήταν κάτι παραπάνω από τη μέρα εκλογής των τοπικών αρχόντων μας. Πρόκειται για την παγκόσμια ημέρα του σακχαρώδη διαβήτη, μίας ασθένειας που μόνο στην Ελλάδα,εκτιμάται ότι ταλαιπωρεί περίπου το 12% του πληθυσμού.

Ο διαβήτης είναι μεταβολική ασθένεια και προκαλείται από διαταραχή του μεταβολισμού της γλυκόζης , η οποία τροφοδοτεί τον οργανισμό μας με ενέργεια. Η συγκέντρωση της γλυκόζης απορρυθμίζεται λόγω της έλλειψης ινσουλίνης , που είναι η υπεύθυνη ορμόνη.

Οι δύο πιο διαδεδομένοι τύποι σακχαρώδη διαβήτη είναι οι:

Σκαχαρώδης διαβήτης τύπου 1 & 2.

Ο πρώτος τύπος, είναι θα λέγαμε ιδιοπαθής (αυτοάνοσος) και παρουσιάζεται κατά κανόνα σε μικρή ηλικία ενώ αφορά ένα πρόβλημα υγείας εφ’όρου ζωής. Ο ασθενής δηλαδή γεννιέται με διαβήτη και πεθαίνει με διαβήτη.

Ο δεύτερος τύπος είναι κληρονομικός, εμφανίζεται συνήθως σε μεγαλύτερες ηλικίες ενώ εξαρτάται άμεσα από τον τρόπο ζωής μας και είναι ίσως στο χέρι μας να προλάβουμε την εμφάνισή του.Η σωστή διατροφή , η άσκηση και ο συχνός ιατρικός έλεγχος μας βοηθά στην πρόληψη.

Για τον πρώτο τύπο όμως, η άσκηση και η καλή διατροφή αποτελούν αναγκαίους και σημαντικούς παράγοντες αλλά όχι και τόσο , σε σύγκριση με την ανάγκη που έχει ο οργανισμός του ασθενούς για ινσουλίνη. Έτσι, ο ασθενής, υποχρεούται , εφ’όρου ζωής να λαμβάνει καθημερινά υποδόροια ένεση που παρέχει στον οργανισμό την απαραίτητη ποσότητα ινσουλίνης. Σκεφτείτε πόσο δύσκολο είναι λοιπόν για ένα άτομο, ιδιαίτερα για ένα μικρό παιδί, όταν ξαφνικά αναγκάζεται να τρώει συγκεκριμένα τρόφιμα, προγραμματισμένα, να προσέχει τις μεταβολικές του δραστηριότητες (άσκηση κτλ) και να πρέπει και πάλι με αυστηρό πρόγραμμα να δέχεται ένεση κάθε λίγες ώρες.Σήμερα, όμως ,με τη βοήθεια της τεχνολογίας τα διαβητικά άτομα μπορούν να χρησιμοποιούν αντλίες ινσουλίνης, οι οποίες επιτρέπουν την αυτόματη χορήγηση ινσουλίνης και τον άμεσο έλεγχο από τον ασθενή των επιπέδων σακχάρου

Μπορεί να μην ακούγεται τόσο τραγικό , αλλά είναι πολύ δύσκολο, αφού ο διαβητικός ασθενής έχει αρκετούς περιορισμούς στη ζωή του που τα υγιή άτομα δεν έχουν.




Όπως αναφέρθηκε όμως, ο τύπου 2 διαβήτης μπορεί να προληφθεί.

Καλή άσκηση,σωστή διατροφή και συχνός έλεγχος, ειδικότερα αν υπάρχει κληρονομική προδιάθεση.Θα μπορούσαμε να πούμε ότι ο καθένας μπορεί να παρουσιάσει αυτού του τύπο διαβήτη,

Την επόμενη Παρασκευή από τις 9 μέχρι τις 4, 5 το απόγευμα στην πλατεία Αριστοτέλους φοιτητές Ιατρικής και γιατροί από το ΑΠΘ θα προσφέρουν δωρεάν εξέταση σακχάρου, θα υπολογίζουν δηλαδή τη συγκέντρωση της γλυκόζης στο αίμα.

Αρκεί ένα μικρό τσίμπημα στο δάχτυλο, καλή διάθεση και αν θέλετε να έχετε «καλύτερα» αποτελέσματα , ας είστε νηστικοί. Είναι μία πολύ καλή ευκαιρία για check up ενώ πρόκειται για ανώδυνη εξέταση. Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα Διαβήτη, ενημερωθείτε όλη σχετικά με την σημαντική αυτή ασθένεια.