Μετά από χιλιάδες χρόνια ύπαρξης οργανωμένων κοινωνιών στον πλανήτη μας και με το πέρασμα πάμπολλων θρησκειών , η ερώτηση που βασάνισε εκατομμύρια ανθρώπους, παραμένει αυτή. Τελικά, υπάρχει Θεός???


Επειδή το λογικό μας,και ο τρόπος λειτουργίας του μικρού, ανθρώπινου μυαλού μας, έχει μάθει να λειτουργεί με επιχειρήματα για να δεχτεί μία θέση, αυτά ακριβώς θα εξετάσουμε για να προσπαθήσουμε να απαντήσουμε στην εν λόγω ερώτησή.

Και εφόσον αυτά τα επιχειρήματα είναι ορθά, δηλαδή έγκυρα και αληθή (αυτό το αφήνω στην κρίση του αναγνώστη), θα τα πούμε αποδείξεις.

Καταρχήν θα εξετάσουμε τις αποδείξεις των θειστών.

1.Βιβλικές Αποδείξεις (ή Επιχειρήματα..)

Εν ολίγοις, η κατηγορία αυτών των αποδείξεων μπορεί να συνοψισθεί με την εξής μία φράση: Ο Θεός υπάρχει επειδή η Βίβλος λέει ότι υπάρχει. Πού το λέει??? Διαβάζοντας επιμελώς και προσεκτικά την Αγία Γραφή διαπιστώνουμε ότι σε όλο το βιβλίο υποστηρίζεται ,αφενός μεν η θεοπνευστία των όσων αναφέρει (άρα αφού είναι θεόπνευστο κάποιος Θεός το ενέπνευσε άρα υπάρχει Θεός), αφετέρου δε υποστηρίζεται απευθείας η ύπαρξη αυτού του Θεού.

Ένα αυτούσιο βιβλικό παράδειγμα είναι το εξής:

-Για τη θεοπνευστία

«Όλη η Γραφή είναι θεόπνευστη και ωφέλιμος προς διδασκαλίαν....» 2-Τιμόθεον 3:16, 17

-Για την ύπαρξη

«Στην αρχή ο Θεός δημιούργησε τους ουρανούς και τη Γη.» (Γένεσις 1:1)



Ας επιμείνουμε όμως λίγο ακόμα με τις Βιβλικές Αποδείξεις.Κοντά στα παραπάνω η Βίβλος μας απαλάσσει από ένα άλλο θέμα. Δε χρειάζεται, μας λέει ,να υπάρχουν αποδείξεις για την ύπαρξη του Θεού.Αντιθέτως, όσο λιγότερες αποδείξεις έχουμε τόσο πιο «ευλογημένη» είναι η πίστη μας.

"Του λέει ο Ιησούς , ‘Eπειδή με είδες με τα μάτια σου, πίστεψες. Mακάριοι όσοι πίστεψαν χωρίς να με δουν'” (Ιωάννην 20:29).



Επίσης ,λύνει πολλές κοσμολογικές απορίες δίνοντας ερμηνεία για τη δημιουργία του κόσμου, παραθέτει ιστορικά γεγονότα και εκπληρωμένες, όπως λέει, προφητείες.

Έτσι τα βιβλικά επιχειρήματα θεωρούνται θα λέγαμε αυταπόδεικτα!




2.Οντολογική Απόδειξη

Ο Θεός είναι τέλειος, μας λέει αυτή η απόδειξη , και ως τέτοιος αναγκαστικά υπάρχει. Ή πιο περίπλοκα:

Η ύπαρξη θεωρείται ανώτερη από τη μη ύπαρξη

Ο Θεός θεωρείται τέλειος και άρα είναι ανώτερος όλων.

΄Αρα ο Θεός υπάρχει.


3.Κοσμολογική Απόδειξη

Η τελειότητα του σύμπαντός μας, το γεγονός ότι το οξυγόνο εαν υπήρχε σε απειροστά λιγότερη αναλογία στην ατμόσφαιρα δε θα μπορούσαμε να υπάρχουμε κτλ., υποδεικνύουν ότι κάποιος δημιουργός πρέπει να έφτιαξε ένα τόσο υπέροχο, εκπληκτικό κατασκεύασμα.


4.Ηθική Απόδειξη

Ο Θεός υπάρχει γιατί τον αισθανόμαστε.

5.Ιστορική Απόδειξη

Ο Θεός υπάρχει γιατί όλοι λένε πως υπάρχει.


Ας δούμε τώρα τι υποστηρίζουν οι αθεΪστές


Α.Ο Θεός δεν υπάρχει γιατί οι αποδείξεις ότι υπάρχει είναι σαθρές!

1) Ένας παντογνώστης και παντοδύναμος θεός και δεν θα είχε κανένα λόγο να ενεργήσει με οποιοδήποτε τρόπο, ειδικά με τη δημιουργία του σύμπαντος, διότι δεν θα έχει ανάγκες, θέλω ή επιθυμίες δεδομένου ότι αυτές οι έννοιες είναι πολύ υποκειμενικά ανθρώπινες. Καθώς το σύμπαν υπάρχει, υπάρχει μια αντίφαση, και ως εκ τούτου, ένας παντοδύναμος Θεός δεν μπορεί να υπάρχει.

(Απάντηση στην οντολογική Απόδειξη)


2) Αν ο Θεός ξέρει ήδη το μέλλον (αλλιώς δε θα ήταν παντογνώστης), τότε η ανθρωπότητα είναι γραπτό να συμφωνεί με τη γνώση αυτή και δεν είναι πραγματικά ελεύθερη ώστε να αποκλίνει από αυτήν. Ως εκ τούτου η ελεύθερη βούληση έρχεται σε αντίθεση με ένα παντογνώστη θεό. Ένα άλλο επιχείρημα αμφισβητεί την ύπαρξη ενός παντογνώστη θεού με ελεύθερη βούληση χρησιμοποιώντας το παράδοξο που μας λέει ότι η βούληση του ίδιου του Θεού είναι υποχρεωμένη να ακολουθήσει το οτιδήποτε ο θεός γνωρίζει ήδη για οτιδήποτε θα κάνει στο αιώνιο μέλλον.

(Απάντηση στην οντολογική απόδειξη αλλά και στις βιβλικές)


3) Το πιο γνωστό και διαδεδομένο μεταξύ των ανθρώπων επιχείρημα κατά της ύπαρξης ενός παντοδύναμου θεού είναι το περίφημο παράδοξο του βράχου το οποίο λέει το εξής: Μπορεί ο θεός να δημιουργήσει ένα βράχο τόσο βαρύ που ο ίδιος δεν θα μπορεί να σηκώσει; Εάν δεν μπορεί τότε δεν είναι παντοδύναμος όπως θα πρέπει και αν μπορεί, τότε και πάλι δεν είναι παντοδύναμος αφού δεν θα είναι σε θέση να τον σηκώσει.

(Απάντηση στην Οντολογική Απόδειξη)



4)

α.Το ότι η Αγία Γραφή λέει ότι υπάρχει Θεός δε σημαίνει ότι υπάρχει Θεός.

β. Και εμείς λέμε, μακάριοι όσοι θέλουν αποδείξεις για να πιστέψουν!Η λογική μας το απαιτεί άλλωστε, και με αυτήν μόνο μπορούμε να κινηθούμε σωστά.

γ. Και η θεωρία της Μεγάλης έκρηξης και της εξέλιξης καλύπτει τις κοσμολογικές απορίες.


(Απάντηση στις βιβλικές αποδείξεις)


Β. Το Σύμπαν δε φτιάχτηκε απαραίτητα για να φιλοξενήσει τον άνθρωπο .Συγκεκριμένα: Δεδομένου το πόσο χρειάστηκε για να εμφανιστεί η Γη μετά τη Μεγάλη Έκρηξη, τον τελικό θάνατο του ήλιου και το θερμικό θάνατο του σύμπαντος και δε συμμαζεύεται, το διάστημα κατά το οποίο η Γη θα μπορεί να συντηρεί ζωή είναι, σε κοσμικά μεγέθη, πολύ μικρό.

(Απάντηση στην Κοσμολογική Απόδειξη)


Γ.Ο Θεός δεν υπάρχει ,επειδή δεν τον αισθανόμαστε.

(Απάντηση στην ηθική απόδειξη)


Δ.Κάποιοι λένε ότι δεν υπάρχει ο Θεός άρα δεν υπάρχει. Άλλωστε, από πότε το να μην έχουμε δική μας γνώμη θεωρείται αρετή?

(Απάντηση στην Ιστορική Απόδειξη)



Ε.Δε χρειάζεται να αποδείξουμε ότι υπάρχει Θεός γιατί πιστεύουμε ότι δεν υπάρχει και τελειώνει εκεί το θέμα. Η ύπαρξή του μόνο απαιτεί αποδείξεις, ενώ η μη ύπαρξη έρχεται αυτονόητα.Κάτι υπάρχει μέχρι να αποδειχτεί ότι υπάρχει και οι μέχρι τώρα αποδείξεις για την ύπαρξη εύκολα καταρρίπτονται...

Αυτές λοιπόν είναι οι δύο πλευρές όσο καλύτερα μπόρεσα να τις συνοψίσω. Δίνουν νομίζω αρκετή τροφή για προβληματισμό και ελπίζω ότι όποιος παρακολούθησε το άρθρο θα ασχοληθεί επί του θέματος.

Αν πιστεύεις, έχεις αναρωτηθεί ποτέ: Γιατί? Τι σε έπεισε? Ποια απόδειξη σε κέρδισε και τί έχεις να πείς για την άλλη πλευρά?

Αν πάλι είσαι άθεος, είσαι σίγουρος ότι κοίταξες καλά τις αποδείξεις της απέναντι πλευράς?

Καλό ψάξιμο λοιπόν!



Τροφή για σκέψη και Πηγή :http://www.gotquestions.org/Greek/Greek-does-God-exist.html

http://blog.atheia.gr/