Αναρτήθηκε από
Super Nikos
Ιταλοί γιατροί τοποθέτησαν, για πρώτη φορά στον κόσμο, μια μόνιμη τεχνητή (ρομποτική) καρδιά σε ένα αγόρι 15 ετών. Μέχρι τώρα παρόμοιες χειρουργικές επεμβάσεις είχαν πραγματοποιηθεί μόνο σε ενήλικους.
Η επέμβαση από τους καρδιοχειρουργούς του Νοσοκομείου Παίδων «Μπαμπίνο Τζέσου» της Ρώμης, υπό τον δρα Αντόνιο Αμοντέο, κράτησε δέκα ώρες και το νοσοκομείο δήλωσε «επιφυλακτικό» για την μελλοντική εξέλιξη του παιδιού, το οποίο θα παραμείνει επί δύο εβδομάδες στην μονάδα εντατικής θεραπείας, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο και τη βρετανική «Ντέιλι Μέιλ».
Οι τεχνητές καρδιές συνήθως τοποθετούνται προσωρινά σε ένα ασθενή που περιμένει να κάνει μεταμόσχευση καρδιάς, όμως το συγκεκριμένο αγόρι έπασχε από μια πάθηση -ένα σπάνιο μυικό σύνδρομο- που καθιστούσε αδύνατη την αναμονή, καθώς και την μεταμόσχευση φυσιολογικής καρδιάς. Το παιδί βρέθηκε πολύ κοντά στον θάνατο, γι’ αυτό οι γιατροί αποφάσισαν να δοκιμάσουν την εναλλακτική λύση της τεχνητής καρδιάς.
Η τεχνητή καρδιά έχει πλάτος τεσσάρων εκατοστών και ζυγίζει 400 γραμμάρια. Ειδικές προφυλάξεις ελήφθησαν, ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος μόλυνσης του παιδιού, που αποτελεί και τον κυριότερο κίνδυνο. Αν όλα πάνε καλά, το παιδί αναμένεται να ζήσει 20 - 25 χρόνια φυσιολογικής ζωής με την τεχνητή καρδιά του.
Η συσκευή είναι ουσιαστικά μια ηλεκτρικά ενεργοποιούμενη υδραυλική αντλία, τοποθετημένη πλήρως μέσα στον θώρακα. Τροφοδοτείται από ένα ρευματολήπτη που βρίσκεται πίσω από το αριστερό αυτί και ο οποίος συνδέεται με μια μπαταρία που είναι στερεωμένη στη ζώνη του ασθενούς και φορτίζεται τη νύχτα από ένα κινητό τηλέφωνο.
Είναι η πρώτη φορά διεθνώς που μια τέτοια ιατρική συσκευή εγκαθίσταται σε ένα νεαρό παιδί. Το επίτευγμα ανοίγει το δρόμο για πολλά παιδιά που χρειάζονται μεταμοσχεύσεις καρδιάς, αλλά αδυνατούν να βρουν, ενώ ορισμένα ούτως ή άλλως δεν επιτρέπεται να κάνουν μεταμόσχευση φυσικής καρδιάς για ιατρικούς λόγους.
Το 2009, ο 13ρονος Άντριου Έιμς υπήρξε το νεαρότερο αγόρι στον κόσμο στο οποίο τοποθετήθηκε μια τεχνητή αντλία καρδιάς (όχι πλήρης τεχνητή καρδιά), ενώ η πρώτη πλήρης τεχνητή καρδιά εγκαταστάθηκε το 2001 σε ένα άνδρα στις ΗΠΑ. Το 2006, στον Καναδά σε ένα 15χρονο κορίτσι τοποθετήθηκε για πρώτη φορά προσωρινά -όχι μόνιμα- μια τεχνητή καρδιά, που μετά αφαιρέθηκε.
Δημοσίευση σχολίου