Τα ζητήματα περί προστασίας του ιδιωτικού απορρήτου στη διασημότερη σελίδα κοινωνικής δικτύωσης, το facebook, δίνουν και παίρνουν...Είναι προφανές ότι όταν αριθμείς περί το μισό δις χρήστες,θα πρέπει να προσέχεις ιδιαίτερα τον τρόπο με τον οποίο ουσιαστικά ΕΣΥ τους διαχειρίζεσαι...Μπορεί ο Mark Zuckenberg να δημιούργησε τη σελίδα με αρχικό σκοπό την επικοινωνία του με 5-6 συμφοιτητές του,όμως αυτό που κατάφερε είναι αξιοθαύμαστο και πρέπει να προσέξει ιδιαίτερα προκειμένου να μη γίνει δέκτης κακεντρεχών σχολίων...
Μπορεί λοιπόν τον τελευταίο καιρό οι διαχειριστές του facebook να έχουν λάβει μέτρα για την προστασία των προσωπικών δεδομένων (βλέπε επιλογή για ρυθμίσεις απορρήτου στο λογαριασμό κάθε χρήστη),μπορεί να έχουν προσλάβει ακόμη και νομικούς συμβούλους για τέτοια ζητήματα,ωστόσο πλέον κανείς μας δεν μπορεί να είναι βέβαιος για την ασφάλεια της προσωπικότητας του στη σελίδα αυτή...

Για τους παραπάνω λόγους,έρχεται μία νέα σελίδα κοινωνικής δικτύωσης, η καλύτερα ένα νέο project, το Diaspora...


Οι ιδρυτές-σχεδιαστές του,τέσσερις αμερικανοί σπουδαστές, οι Daniel Grippi, Maxwell Salzberg, Raphael Sofaer και Ilya Zhitomirskiy,συγκέντρωσαν ένα αξιόλογο ποσό μέσω δωρεών και έβαλαν πλώρη για τον ανταγωνιστή του facebook...Στόχος τους είναι, όπως δήλωσαν, να διασφαλίσουν,κατά το μέγιστο δυνατό,την ασφάλεια των δεδομένων ή όπως λέει και ο Max Salzberg : "Το κάθε μέλος του Diaspora θα έχει τον πλήρη έλεγχο των πληροφοριών που δημοσιοποιεί. Έτσι θα έχει τη δυνατότητα να διαχωρίζει αυτά που θέλει να ξέρουν οι συνάδελφοί του από εκείνα που συζητάει με τους φίλους του".
Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το γεγονός ότι το Diaspora είναι ένα project ανοιχτού λογισμικού (open source), που σημαίνει ότι ο κώδικάς του διατίθεται στο διαδίκτυο προς τους προγραμματιστές και συνεπώς μπορούν να υπάρξουν πολλά περιθώρια βελτίωσης...
Αναλυτές, ωστόσο, δηλώνουν επιφυλακτικοί για την επιτυχία του εγχειρήματος.

"Φαίνεται πως απλώς αντιγράφουν το Facebook, αλλά με διαφορετική αρχιτεκτονική", δηλώνει ο Nate Elliot αναλυτής στην Forrester.

"Αν η μόνη διαφοροποίηση επικεντρώνεται στην προστασία των δεδομένων, δεν μπορώ να φανταστώ αρκετούς ανθρώπους να φεύγουν από το Facebook για χάρη του Diaspora."
Σημειώνει ωστόσο πως αν καταφέρει να γίνει ανταγωνιστικό ως προς το facebook μπορεί να επηρεάσει το τελευταίο προς μία καλύτερη κατεύθυνση.
Τέλος, 2 γεγονότα που προξενούν ιδιαίτερη εντύπωση είναι πως 1ον ο Mark Zuckenberg,ιδρυτής του facebook, ήταν ένας από τους πρώτους που προέβη σε δωρεά για τη δημιουργία του Diaspora και 2ον ότι στην Αlfa έκδοση του Diaspora που θα κυκλοφορήσει τον προσεχή Οκτώβριο, θα υπάρχει ενσωμάτωση του αντίπαλου facebook!
Τα παραπάνω, προσωπικά με φέρνουν σε σκέψεις καθώς κάτι μου λέει πως πιθανότατα να υπάρχουν συμφέροντα τύπου δούναι και λαβείν...Ο Zuckenberg προφανώς θέλει να δει τις ιδέες των 4 νεαρών και να προβεί σε ανάλογες αλλαγές στο facebook, όπως άλλωστε έχει ενσωματώσει κατά καιρούς στοιχεία του twitter και άλλων παρόμοιων σελίδων...!
Ορίστε και ένα preview από τη σελίδα που βγήκε στη δημοσιότητα.