skip to main |
skip to sidebar
RSS Feeds
Εδώ Τα Πάντα Είναι Πληροφορία
Εδώ Τα Πάντα Είναι Πληροφορία
9/26/2010
Αναρτήθηκε από BeYourInfo
Εάν τώρα, που εδώ χειμωνιάζει, σκέφτεστε να επισκεφτείτε την Αυστραλία για μερικά μπανάκια...ξανασκεφτείτε το!Στις Βόρειες ακτές της ηπείρου κυκλοφορεί μεταξύ άλλων ένας φονιάς με..πλοκάμια!Όπως είναι γνωστό η Αυστραλία στους όμορφους εξωτικούς βιότοπούς της «κρύβει» μια σειρά από παράξενα –για μας τουλάχιστον- πλάσματα που μόνο αθώα δεν είναι. Ένα από αυτά είναι και η μέδουσα-Κουτί ή κυβομέδουσα ή, όπως την ονομάζουν επίσημα οι βιολόγοι η Chironex fleckeri.
Η κυβομέδουσα διαθέτει έναν από τους πιο γρήγορους μηχανισμούς θανάτου στο ζωικό βασίλειο.Ο απίστευτος μηχανισμός εκτίναξης πολλαπλών κεντριών, είναι το μυστικό όπλο αυτής της τόσο επικίνδυνης μέδουσας. Ο θάνατος συνήθως επέρχεται πολύ σύντομα σε λίγα λεπτά. Σπανίως να επιβιώσει κάποιος από τα θανατηφόρα κεντριά της κυβομέδουσας. Τον Απρίλιο του 2010, ένα κοριτσάκι 10 χρονών από την Αυστραλία επιβίωσε από πολλαπλά τσιμπήματα κυβομέδουσας και η επιβίωση της θεωρήθηκε ιατρικό θαύμα. Στις Φιλλιπίνες καταγράφονται 20-40 θάνατοι ετησίως από τσιμπήματα Chirodropid. Εδώ πρέπει να σημειωθεί η ανεπάρκεια ιατρικής αντιμετώπισης.
Τα πλοκάμια της κυβομέδουσας ,που μπορεί να φτάσουν σε μήκος τα 3 μέτρα,όταν αντιληφθούν τον παραμικρό κίνδυνο εκτοξεύουν σε όλο το μήκος τους ένα πολύ ισχυρό δηλητήριο.Αυτό κυκλοφορεί στο αίμα του θύματος σκοτώνοντάς το. Φυσικά σήμερα έχει βρεθεί το ακριβές αντίδοτο για το ισχυρό αυτό δηλητήριο, που όμως αν δεν χορηγηθεί άμεσα, είναι άχρηστο. Ακόμη,τα άτομα που επιβιώνουν, δε γλιτώνουν τις πολύ άσχημες ουλές στο δέρμα που αφήνουν τα αδίστακτα πλοκάμια. Η πρώτη βοήθεια εαν κάποιος τσιμπηθεί από την κυβομέδουσα είναι η άμεση ρίψη ξιδιού στις περιοχές που πληγώθηκαν για να σταματήσει η δράση του δηλητηρίου.Το θανατηφόρο αυτό κνιδόζωο και το τί προκαλεί είναι γνωστό στους ανθρώπους εδώ και μόλις 50 χρόνια, γεγονός που υποδεικνύει την άγνοιά μας για το φυσικό κόσμο των ωκεανών του πλανήτη μας!
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι θαλάσσιες χελώνες τρέφονται με κυβομέδουσες και δεν φαίνεται να επηρεάζονται από τα τσιμπήματά τους!
Δημοσίευση σχολίου